World Series Of Poker

wsop_chip_logo_lg
WSOP startade ett bra tag innan man började använda prefixet ”live” framför ordet turneringar. Redan 1969 spelades första World Series of Poker, men var då ingen turnering som var öppen för allmänheten, utan endast för specialinbjudna deltagare. 1970 spelades första turneringen på Binion’s Horseshoe i Las Vegas. På den tiden bestod WSOP av en serie cashgames som inkluderade 5-card stud, 2-7 draw, razz, 7-card stud och Texas Holdem. Formatet för main event ändrades sedan -71 till en ren holdemturnering och har förblivit så sedan dess. Förutom den stora Texas holdemturneringen innehåller WSOP även en mängd andra turneringar som täcker in de flesta pokervarianter.

Antalet deltagare i WSOP har växt enormt på senare år. År 2000 hade man färre än 5000 deltagare, medan antalet hade växt till över 23000 år 2005. Somliga anser att Chris Moneymaker har bidragit mycket till ökningen, genom sin smått sensationella seger i main event 2003, efter att som totalt okänd spelare tagit sig till turneringen genom en billig internetsatellit, och därmed förkroppsligat den amerikanska drömmen. Den största bidragande orsaken är nog trots allt den fantastiska tillväxten inom pokern som helhet genom nätpokerns popularitet. Att man börjat sända pokerturneringar i tv har givetvis också varit bra reklam för poker i turneringsform.

I samband med den ökande populariteten har WSOP även dragit in gott om sponsorer, och även licensierat ut sitt namn till ett antal tv-spel på bland annat xbox och ps2. Från 1972 fram till idag har inköpet till WSOP:s main event varit $10000. Vinnaren får förutom en enorm summa pengar även ett hedrande guldarmband och koras inofficiellt till årets världsmästare. Bland armbandsinnehavarna hittar man bl.a. pokerlegenden Doyle Brunson, som kan skramla med hela tio armband från olika WSOP-events. En intressant detalj i sammanhanget är att Brunson vann main event två år i rad med samma hand, T-2. Även de välkända pokerproffsen Johnny Chan och Phil Helmuth har samlat ihop tio armband. De senaste åren har även prispotten växt markant, tack vare det kraftigt ökande antalet deltagare. Från 2001, då vinnaren fick ta emot 1.5 miljoner dollar har prissumman till vinnaren ökat till 12 miljoner dollar, som togs emot av Jamie Gold under 2006 års main event.

I skuggan av WSOP har även en mängd andra turneringar poppat upp och blivit riktigt stora. Ett par av de mest kända är WPT (World Poker Tour) och den europeiska motsvarigheten EPT (European Poker Tour) som drar mängder med spelare varje år. WPT började hållas 2003 och EPT 2004. Alla nätpokerrum med självaktning har dessutom en och annan egen större liveturnering, Betfair arrangerar exempelvis BAPT (Betfair Asian Poker Tour) och Cryptologic-nätverket arrangerar CPC (Carribean Poker Classic). Nästan alla pokerrum på nätet arrangerar dessutom mängder av satelliter där man kan kvala in till de riktigt stora turneringarna. Men alla ovannämnda turneringar är förhållandevis nya företeelser, och ingen turnering kan mäta sig i status och popularitet jämte WSOP.