När kan du kliva upp och spela med högre limits?

Något som förenar alla av världens bästa pokerspelare är att de har en drivkraft att alltid vilja bli bättre. De söker nya utmaningar och funderar alltid på hur de ska kunna göra de mest fördelaktiga valen i varje situation de befinner sig i. De är villiga att ta risker, de vågar utmana sig själva och har en förmåga att gång på gång ta sig samman och ställa sig upp då de blivit knockade. De spelare som du ser på de högsta borden på nätet har inte haft en enkel resa dit. Som alla andra har de börja på låga limits och sedan klättrat upp till den nivån där de nu befinner sig. Men varför lyckas vissa lämna låg-limit-träsket och andra inte?

Våga ta skott
Nyckeln till att bli ett pokerproffs är att du har en drivkraft att arbeta dig upp i limits. Visst är det viktigt att du inte riskerar för stor del av din bankrulle, du vet säkert hur mycket pengar du ska ha för att spela på en viss limit, men om du inte vågar ta risker är chansen stor att du helt enkelt blir kvar där du är – du utvecklas inte.

Låt säga att du har en bankrulle på $5 000 och spelar $1/$2 no limit holdem på nätet, vilket är den nivån du hör hemma på. Det är inte alls omöjligt att göra 20-25 dollar i timmen på den nivån, speciellt om du är noggrann med att välja bord med dåligt motstånd. På nätet finns många riktigt slaskiga spel där det räcker med en enkel och ganska rättfram spelstil för att göra vinst.

Även om de flesta pokerteoretiker säger att du bara ska gå upp i nivåer då ”din bankrulle klarar det”, tycker jag att du ska våga ta skott på högre nivåer om du ser ett fördelaktigt läge. Det är när du vågar utmana dig själv som du verkligen kan utvecklas som pokerspelare. Frågan är bara när du ska våga ta skott. Att bara tänka: ”idag ska jag kliva upp i limits”, är ingen bra idé. Du ska inte kliva upp bara för sakens skull, utan du göra det när du hittar spel med erkänt dåliga spelare där du tror att du har god chans att vinna.

Det kan vara vanskligt att spela mot väldigt lösa och aggressiva spelare då du gör ett försök på en ny limit. Även om du vet att motståndarna har en förlorande spelstil, på grund av att de spelar väldigt oförsiktigt, kan sådana spel förstöra ditt försök att klättra. På en högre nivå svider förluster hårdare än vanligt, och eftersom det är stora ”swings” i lösa spel kan ditt försök att ”ta skott” få en sur eftersmak. Leta istället efter mer timida spel med spelare som synar i allt för stor utsträckning, alltså så kallade ”calling stations”. Dessa spel har mindre ”swings” och ger dig mer tid att lära känna din nya nivå. När du sedan känner dig komfortabel med högre limits kan du leta upp spel med deltagare som sprätter chips omkring sig som om det inte fanns någon morgondag.

Skulle det gå tungt första gången du går upp i limits, och det gör det ofta, ska du inte bli allt för nedslagen av det. Troligen har du fått en bra pokerlektion, och förhoppningsvis vet du varför du förlorade. Saken är den att när du utmanar dig själv tvingas du fokusera mer än då du spelar ditt ”bread and butter-spel”. Är du tvungen att kliva ner och harva på din vanliga nivå gör du det med ny pokerkunskap innanför västen.

Många pokerspelare gör misstaget att de klättrar i limits då de förlorar. De kanske har slaskat bort ett par inköp på $1/$2 och går upp till $2/$4 för att vinna tillbaka det som de förlorat. Det är helt fel teknik. De kommer då till en ny nivå, fullkomligt tiltade, och förlusten är nästan ofrånkomlig. Men detta är något DU kan utnyttja. Varje gång jag har spelat på nya nivåer har jag följt efter en ”tiltad” spelare som försöker vinna tillbaka sina pengar. Där har du det perfekta läget att ”ta skott”.

Sammantaget kan man säga att du ska vara försiktig med din bankrulle och du ska aldrig riskera att bli pank, men har du en önskan om att bli en riktigt bra spelare måste du våga sätta dig i nya svåra situationer.