Drömmer du om att försörja dig på nätpoker?

pokercash
Många som besöker skolans SYO-konsulenter idag – i den grad det yrket inte har blivit bortrationaliserat – säger säkert att de tänker bli professionella pokerspelare. Det är många som imponeras av pokerspelarna som spelar turneringarna på TV och syns på pokertidningarnas framsidor. De som dragit in miljontals kronor på online poker och aldrig behöver arbeta en dag till i sitt liv om de så önskar. Men att bli en av dem är ofta en halvnaiv dröm, och att spela på absolut toppnivå, och att över huvud taget komma dit, är otroligt svårt och kräver mycket tid och en enorm disciplin.

Men å andra sidan är det inte extremt komplicerat att bli så pass bra på poker att pokern kan bli en lönsam hobby som du kan ha bredvid sin vanliga inkomst. Pengarna du drar in kan vara ett gott tillskott i privatekonomin, och nätpoker är ju – som vi alla vet – en väldigt rolig fritidssysselsättning. Men bara för att du vinner betyder det inte att du skulle klara dig som professionell pokerspelare.

Låt oss ta det från början…
Är du nybörjare och vill starta en pokerkarriär är det viktigt att du tar det lugnt i början och inte riskerar dina pengar på onödiga risktaganden. Jag förutsätter att du har studerat alla pokerregler och kan de grundläggande strategiska koncepten såsom vikten av att spela bra starthänder, positionsspel, spelartyper osv. Är det så att du inte känner till detta rekommenderar jag att du förkovrar dig i pokerböcker och spelar så mycket gratis poker du kan (freerolls etc.) Sedan kan du sätta in en liten summa pengar och testa dina kunskaper mot riktigt motstånd. I det här läget kan det vara klokt att spela in så många bra pokerbonusar som möjligt. Nästan samtliga pokerrum har erbjudanden för nya spelare, och kan du få en extra inkomst i ett initialt skede av din pokerkarriär är det naturligtvis bra.

Ett vanligt misstag nybörjare gör är att de spelar på tok för högt då de börjar spela. Inte nog med att motståndet blir svårare ju högre limits du spelar, poker är ett spel med stora svängningar och spelar du för högt riskerar du att förlora allt du har bara efter en dålig session. Spelar du limit holdem ska du minst ha 300 gånger en stor bet i din bankrulle. För att spela $0.5/$1 behövs alltså $300, och då är inte detta speciellt väl tilltaget. I no limit holdem behövs 3000 gånger den stora mörken, inte heller det en väldigt hög siffra.

Skulle du också leva på poker behöver du mycket mer i bankrullen. Spelet är inte pensionsgrundande, och du har ingen säkerhet om allt skulle gå förlorat. Din bankrulle är så att säga din enda fallskärm.

Min rekommendation är därför att du har poker som en sidosysselsättning. Utnyttja alla pokerbonusar du kan hitta och håll dig på nivåer du kan hantera. Försök hela tiden att utveckla ditt spel, och vem vet, kanske blir du en av dem som kan försörja sig på spelet. Jag menar, dessa spelare finns ju trots allt.